post

Als je een positieve keuze maakt om op eigen houtje te gaan werken, is het belangrijk om dat met je ogen open te doen, want er is een keerzijde aan elk voordeel dat een freelancer je kan bieden. Buiten het feit dat je je eigen werkgever bent, is het handige om een boekhouder van buitenaf te nemen. Je kunt hier je boekhoudpakket vergelijken. Het afwegen van de voor- en nadelen van het zelfstandig ondernemerschap voordat je de sprong waagt, geeft je een goed idee of het wel goed voor je is.

Voordelen

Kies wanneer je werkt

Begin vroeg met werken en neem de middag vrij; trek een late aan, neem dan een lange leugen in; neem de dinsdag vrij. Freelancen geeft je meestal veel flexibiliteit in de manier waarop je je werktijd regelt. Aan het eind van de dag is het enige dat telt om het werk gedaan te krijgen.

Kies waar je werkt

Veel kantoorrollen kunnen overal waar een internetverbinding is, worden uitgevoerd. Thuis blijven, naar een café gaan, een co-werkplek huren, in een ander land gaan wonen als je dat wilt – zolang je niet ingepland bent om ergens bij een klant te zijn, is het helemaal aan jou.

Kies waar je aan werkt

In theorie ben je tenminste vrij om nee te zeggen tegen elk werk dat op je pad komt (hoewel je het je niet kunt veroorloven om zo kieskeurig te zijn als je een tekort aan geld hebt).

Nadelen

Geen garantie op werk (of geld)

In tegenstelling tot een gewone 9- tot 5-medewerker weet je niet welk werk je wanneer en voor hoe lang kunt veiligstellen. Net als bij bussen krijg je misschien geen freelance baan voor een eeuwigheid, dan belanden er drie ineens in je inbox. Je bent alleen aan het werk als klanten je nodig hebben. Dit betekent dat je je financiën op orde moet houden, want die kunnen van maand tot maand sterk fluctueren.

Potentieel minder geld verdienen

Freelancing vereist een zekere mate van zelfmotivatie. Als je niet de get-up-and-go hebt om achter banen aan te gaan, of gewoon een beetje lui bent, ga je minder verdienen. En het is een stuk moeilijker om van hectares vrije tijd te genieten als je je zorgen maakt over geld.

Gratis werken

Je werk gaat nu veel verder dan alleen maar betaald werk. Je zult bijna net zo veel tijd besteden aan het proberen om jezelf op de markt te brengen en te citeren voor banen. En tenzij je iemand betaalt om het te doen, zul je ook je kostbare tijd moeten besteden aan het doen van je rekeningen.

Lees ook: Wat moet je weten over Nederlandse taxi’s?