post

Met het nieuws voortdurend gevuld met horrorverhalen over de escalerende noodsituatie in het klimaat, lijkt het voor velen van ons misschien vanzelfsprekend hoe belangrijk het bestaan en de voordelen van het gebruik van hernieuwbare energie zijn.

Maar met de komst van een nieuw decennium is het altijd belangrijk om na te denken over onze waarden, en onze hoop te delen voor een helderder, groener decennium in het verschiet. Het doorvoeren van echte en positieve milieuveranderingen is een inspanning die begint met kleine stapjes van ons allemaal.

Om de missie te volbrengen om van de wereld een vriendelijkere en duurzamere plaats te maken, is bewustmaking van de voordelen van hernieuwbare energie een beetje ons ding. En wat is er leerzamer dan deze handige gids over de voordelen van hernieuwbare energie op lokaal, nationaal en mondiaal niveau?

Voor meer informatie over hernieuwbare energie kun je terecht bij klantenservice enexis.

Het is hernieuwbaar

Hernieuwbare energie zal nooit opraken: stromend water, plantenmaterie, warmte uit de kern van de planeet, zonnige luchten en sterke winden zijn onuitputtelijk en vormen een immense bron van duurzame energie.

Nu Nederland steeds minder afhankelijk wordt van eindige fossiele brandstoffen na ons groenste jaar tot nu toe in 2019, wordt de belofte om tegen 2050 koolstofneutraal te worden minder een hoop en meer een realiteit.

Windmolenparken op zee en aan land zijn niet alleen de populairste, maar ook de meest kosteneffectieve grootschalige hernieuwbare energiebron, en zijn de grootste bron van hernieuwbare elektriciteit in het VK geworden.

De laatste jaren is windenergie op ons winderige eilandje tot bloei gekomen en de voorspellingen wijzen uit dat windenergie nog goedkoper zal worden naarmate de technologische vooruitgang de turbines nog efficiënter maakt.

Minder onderhoud – minder risico, meer winst

Dat brengt ons mooi bij ons tweede punt: hernieuwbare energie zal nog kosteneffectiever worden. Groene stroom kost nu al minder om te onderhouden dan het verbranden van fossiele brandstoffen, en hoewel het opzetten van een windmolenpark duur kan lijken, zijn windmolenparken op het land en fotovoltaïsche zonne-energie goedkoper op te wekken dan gas- en elektriciteitscentrales.

Er zijn ook veel minder risico’s verbonden aan het opwekken van hernieuwbare energie. Het wegwerken van brandbare en licht ontvlambare bronnen die afhankelijk zijn van gemechaniseerd onderhoud is een veel veiliger alternatief,

Hernieuwbare energie bespaart op lange termijn geld

In tegenstelling tot de onvermijdelijke torenhoge prijzen van fossiele brandstoffen, betekent de technologische vooruitgang en de toegenomen milieuverantwoordelijkheid dat hernieuwbare energiebronnen alleen maar betaalbaarder zullen worden naarmate ze efficiënter worden.

Naarmate fossiele brandstoffen schaarser worden, zal de vraag ernaar toenemen en zullen de prijzen weerspiegelen hoe eindig ze werkelijk zijn, waardoor ze een financieel onhoudbare optie worden voor ieder van ons die naar de toekomst kijkt.

Lees ook: Hoe werkt een balanceermachine?