post

Ik hoor de puristen, “e-boeken zijn geen echte boeken! Er gaat niets boven papier!” En geloof me, ik zou het een paar jaar geleden met je eens zijn geweest, maar geloof me, er zijn veel voordelen aan e-boeken. Wat niet wil zeggen dat traditionele boeken ook niet geweldig zijn, dat zijn ze wel; het is gewoon dat e-boeken niet de hardcover killers zijn die mensen maken om ze te zijn. In feite kan het e-boek, als het goed gedaan wordt, studenten helpen om traditionele boeken meer te waarderen.

Als je in de boekwinkel surft om een cadeau over Jane Austen te kopen voor die speciale persoon (of jezelf), kan het zijn dat je voor een moeilijke beslissing staat: e-boeken of de ouderwetse soort? Elk boek heeft zijn voor- en nadelen en de keuze voor de beste optie hangt af van een aantal factoren.

Gemak

Voor een bibliofiel als ik is er niets indrukwekkender dan het zien van een kamer met van vloer tot plafond, van muur tot muur gevulde boekenkasten. Maar het probleem met die opstelling? Ik kan niet al die boeken in mijn rugzak meenemen!

Met e-boeken kun je hele bibliotheken in één elektronische lezer plaatsen. Dit maakt het handig als je even wilt pauzeren van het lezen van Dickens’ A Tale of Two Cities en verder wilt gaan met het lezen van Hegel’s Dialectiek.

Duurzaamheid

Ik hou van de geur van boeken: de inkt, het papier, oh die heerlijke geur van papier! Helaas worden onze bossen door het massaconsumptiegedrag van de maatschappij en de ongebreidelde industrie in een verontrustend tempo vernietigd, het is catastrofaal. Hoewel er weinig dingen in het leven zijn die me zo gelukkig maken als die nieuwe boekengeur, moet ik praktisch zijn.

E-boeken zijn digitaal, wat betekent dat er geen gevolgen zijn voor het milieu. Ja, de digitale lezers hebben middelen nodig zoals zeldzame aardmaterialen en legeringen en dergelijke, maar ze zijn, op de lange termijn, duurzamer dan het kopen van papieren boeken dag in dag uit. Hoewel het geschreven woord op papier magisch is, moeten we ook praktisch zijn. Bovendien zal een echte lezer die magie overal vinden, of het nu op een standaard 6 “x9” vel staat of op een elektronisch scherm.

De kinderen staan er al op

In 2014 heeft de Library & Information Science Research, een tijdschrift gewijd aan alles wat met boeken te maken heeft, een studie uitgevoerd die zich richtte op meer dan honderd middelbare scholieren en hun leesgewoonten. Ze ontdekten dat een overweldigende meerderheid van deze kinderen de voorkeur gaf aan e-boeken boven traditionele boeken.

Dit is een voorbeeld van technologie die kinderen helpt om te lezen: nieuwere generaties studenten zijn comfortabeler met elektronische apparaten, dus het lezen van een e-boek heeft meer dan alleen de voorkeur, het is eigenlijk interessant voor hen. Het helpt ook dat de meeste e-boeklezers ook opties hebben om de lettergrootte aan te passen, om op het scherm uitleg te geven over moeilijke woorden, om de helderheid te verhogen, etc. Dit alles maakt ze toegankelijker voor kinderen.

Dus de volgende keer dat je de drang voelt om een kind uit te schelden omdat het te veel tijd op zijn of haar computer of tablet doorbrengt, houd er dan rekening mee dat ze waarschijnlijk gewoon een boek aan het lezen zijn!

Lees ook: De schoonheid van PVC-vloertegels: Redenen om het te kopen