post

Saxenda-injectie is een injecteerbaar receptgeneesmiddel dat sommige volwassenen met overgewicht (BMI ≥27) die ook gewicht gerelateerde medische problemen of obesitas (BMI ≥30) hebben, kan helpen om af te vallen en het gewicht te behouden. Saxenda moet worden gebruikt met een caloriearm maaltijdplan en een verhoogde lichamelijke activiteit.

Hoe moet ik Saxenda gebruiken?

 1. Injecteer je dosis Saxenda onder de huid (subcutane injectie) in je maag (buik), bovenbeen (dij) of bovenarm, volgens de instructies van je zorgverlener. Niet in een ader of spier inspuiten
 2. Deel je Saxenda pen of naalden nooit met iemand anders. Je kunt een infectie aan hen geven of een infectie van hen krijgen.

Waar is het te verkrijgen?

Saxenda is te koop op hun officiele website, maar ook verkrijgbaar bij de Nederlandse apothekers zoals apotheekonline.net/. Je hebt hier geen recept voor nodig.

Mogelijke bijwerkingen

Bij mensen die Saxenda gebruiken kunnen ernstige bijwerkingen optreden, waaronder:

 • Mogelijke schildkliertumoren, waaronder kanker.

Vertel het je arts als je een knobbel of zwelling in je nek voelt, te maken krijgt met heesheid, moeite met slikken of kortademigheid krijgt. Dit kunnen symptomen van schildklierkanker zijn. In studies met ratten en muizen hebben Saxenda en geneesmiddelen die net als Saxenda werken, schildkliertumoren veroorzaakt, waaronder schildklierkanker. Het is niet bekend of Saxenda schildkliertumoren of een vorm van schildklierkanker die medullaire schildklierkanker (MTC) bij mensen veroorzaakt.

Gebruik Saxenda niet als jij of een van je gezinsleden ooit MTC heeft gehad, of als je een aandoening van het endocriene systeem heeft die Multiple Endocrine Neoplasia syndroom type 2 (MEN 2) heet.

Let op!

 • Saxenda is niet voor de behandeling van type 2-diabetes.
 • Saxenda en Victoza hebben dezelfde werkzame stof, liraglutide, en mogen niet samen worden gebruikt.
 • Saxenda mag niet worden gebruikt met andere GLP-1 receptor agnostische geneesmiddelen.
 • Saxenda en insuline mogen niet samen worden gebruikt.
 • Het is niet bekend of Saxenda veilig en effectief is in combinatie met andere voorschrift-, vrij verkrijgbare of plantaardige afslankproducten.
 • Het is niet bekend of Saxenda uw risico op hartproblemen of een beroerte of overlijden door hartproblemen of een beroerte verandert.
 • Het is niet bekend of Saxenda veilig kan worden gebruikt bij mensen die alvleesklierontsteking hebben gehad.
 • Het is niet bekend of Saxenda veilig en effectief is bij kinderen onder de 18 jaar. Saxenda wordt niet aanbevolen voor gebruik bij kinderen.