post

Is infraroodverwarming gezond? Dit is een veelgestelde vraag bij het kiezen van de juiste verwarming. En het antwoord is ‘ja’. Infraroodverwarming werkt op infraroodstraling. Net als de infraroodstraling van de zon hebben de infraroodpanelen van Polarheat een positief en gezond effect op mens en dier. Het is een zeer aangename manier van verwarmen die in principe aanvoelt als zonlicht, maar dan binnenshuis.

Infrarood verwarming wordt al lang gebruikt in medische toepassingen zoals fysiotherapie om revalidatie te verbeteren. Het wordt ook binnenshuis gebruikt en geinstalleerd in als elektrische vloerverwarming badkamer. Infraroodstraling kan vooral nuttig zijn bij spierpijn en gewrichtspijnen om de pijn te verminderen en het herstelproces te versnellen. Maar infraroodstraling kan ook heilzaam zijn bij een gewone verkoudheid.

Infrarood verwarming en luchtkwaliteit

In een gezonde omgeving speelt de luchtkwaliteit een belangrijke rol: zowel de luchtvochtigheid als de aanwezigheid van stof en mijten hebben een grote invloed op de kwaliteit van de lucht. In tegenstelling tot conventionele verwarming, waarbij de lucht met radiatoren wordt verwarmd, verwarmen infraroodpanelen de objecten (zoals wanden, meubels en plafonds).

Bij verwarming met infraroodpanelen is er geen circulatie van stof en stofmijten, wat een zeer positief effect heeft op de luchtwegen. Ook de luchtvochtigheid wordt niet beïnvloed, wat aanzienlijk bijdraagt aan de gezondheid en het comfort. Te droge lucht kan de luchtwegen en de slijmvliezen irriteren. Het is echter niet het vocht zelf dat mensen ziek maakt. Vocht bevordert de groei van schimmels en stofmijt. Deze kunnen astma en bronchitis veroorzaken bij mensen die aanleg hebben voor deze aandoeningen. Huisstofmijt kan ook eczeem veroorzaken. Bewoners van vochtige woningen hebben meer kans op verkoudheid, bronchitis en astma. Vochtige woningen veroorzaken geen artritis, maar reuma kan verergeren in koude, vochtige woningen.

Een gezonde luchtvochtigheid binnenshuis ligt tussen 50-60% bij een temperatuur van 18-22°C. Voor een optimale leefhygiëne moet de relatieve luchtvochtigheid ongeveer 50% bedragen. Een luchtvochtigheid van minder dan 40% is te droog, 65% is te vochtig. Niet alleen de mens heeft baat bij een goede luchtvochtigheid, maar ook dieren, planten, meubels, vloeren en muziekinstrumenten.

Infraroodverwarming van Infralia draagt positief bij aan een goed evenwicht van temperatuur en vochtigheid en daarmee aan een comfortabele leefomgeving.

 • ■ volledig stille en reukloze werking
  ■ absoluut brandveilig omdat het apparaat niet opwarmt
  ■ geen gevaar voor CO-vergiftiging
  ■ geen stofcirculatie (goed voor astmapatiënten, mensen met contactlenzen of allergieën)
  ■ stabiele luchtvochtigheid (goed voor mensen die aan reuma lijden)
  ■ infraroodwarmte wordt vaak gebruikt in de geneeskunde omwille van haar helende eigenschappen

Lees ook: Hoe bevordert TV-kijken een gezond leven?