post

Pleisters zijn dunne textielstroken die zich aan de huid hechten. Het doel van het verband is om een kleine tot middelgrote wond of schurft te beschermen. Dit houdt in dat de plaats vrij wordt gehouden van wrijving, bacteriën, schade of vuil, zodat het genezingsproces ongestoord kan plaatsvinden. Sommige pleisters hebben antiseptische eigenschappen om het genezingsproces te versnellen en infecties te verminderen.

Hoe zijn ze ontworpen?

Deze verbanden worden voornamelijk vervaardigd met geweven polyurethaan, polyethyleen of latex. Aan één kant van het verband is een kleefstof aangebracht die stevig aan de huid kleeft en de wonden bij elkaar houdt. Aan de kleefzijde van de strook is een klein, niet-klevend kompres aangebracht.

Het kompres bestaat meestal uit katoen of een waterabsorberende gel om vocht uit de wond op te vangen. In sommige gevallen is het katoen gecoat met een poreus polymeer om te voorkomen dat het aan de wond blijft plakken. Het kompres bedekt de eigenlijke plaats van het letsel en is de plaats waar de antiseptica zich zouden bevinden.

Sommige verbanden zijn occlusief, wat betekent dat ze lucht- en waterdicht zijn. Anderen verbergen de wond niet volledig en laten de zijkanten open om de wond te laten “ademen”.

Voor- en nadelen

Enkele voordelen van de huidige verbandmiddelen zijn dat ze handig en goedkoop zijn, de wonden vrij goed beschermen en de genezing van de wond in het algemeen versnellen.

Er zijn ook enkele nadelen aan de huidige verbandmodellen, zoals de noodzaak om regelmatig te wisselen omdat ze niet lang genoeg hechten en oververzadigd raken met bloed, en het voorkomen van beluchting van de wond.

Hoe worden ze aangebracht?

Ten eerste moet de verpakking van het verband worden verwijderd, evenals de folie op het klevende deel van het verband. Deze zwachtels hebben een klein stukje gaas in het midden van het kleefband. Het gaaskompres moet direct over de wond worden gelegd. Zodra de wond voldoende is bedekt met het kompres, moet het zelfklevende deel van het verband voorzichtig worden uitgerekt en stevig worden vastgemaakt aan de huid die de wond omringt.

Lees ook: Top 3 redenen om te investeren in vastgoed