post

Autofabrikanten leverden van oudsher stalen velgen, totdat gewicht en uiterlijk een steeds groter probleem werden voor autobezitters. Nu zijn er lichtmetalen velgen, meestal gemaakt van aluminium in combinatie met een ander metaal, zoals magnesium (dat is waar “mag wheels” vandaan komt). Nikkel of een andere combinatie van deze lichte metalen zijn ook gebruikelijk. De voordelen van lichtmetalen velgen zijn, naast het lichte gewicht, onder meer

Stijl

Aluminiumlegeringen zijn in vergelijking met staal gemakkelijker in een stijlvol design te gieten. Je kunt een lichtmetalen velg verven of met chroom bekleden voor een glanzende look.

Lichtmetalen velgen bieden veel voordelen op het gebied van rijgedrag, stijl, brandstofbesparing en minder slijtage aan stuurinrichting en ophanging; er zijn echter een paar nadelen. Ze zijn niet zo duurzaam als staal, en ze zijn duurder – in sommige gevallen veel duurder. Gelukkig zijn de meeste auto’s nu standaard uitgerust met een soort lichtmetalen velg, en de voordelen van lichtmetalen velgen in de vorm van minder slijtage en een betere wegligging kunnen de grotere kwetsbaarheid voor schade compenseren. Of je nu jouw Heico wielen of een van een lange lijst van andere merken en modellen te vervangen, Muddekokparts is tot jouw dienst.

Sturen

Lichtmetalen velgen zijn lichter en sturen en sturen beter. Er is minder gewicht dat in een bocht moet worden gespierd en een legering zorgt voor beter bochtenwerk en een betere besturing. Door het lichtere gewicht wordt ook de ophanging minder belast. Omdat lichtmetalen velgen lichter zijn, kan jouw auto ook sneller accelereren.

Brandstofbesparing

Minder gewicht betekent een beter brandstofverbruik. Met de strengere normen voor brandstofbesparing hebben autofabrikanten geprobeerd om elk mogelijk onderdeel lichter te maken en het gebruik van aluminiumlegeringen voor de wielen is een van de belangrijkste manieren waarop ze dat doen.

Warmteafvoer

Lichtmetalen velgen koelen sneller af dan stalen velgen en veroorzaken daardoor minder hittestress op de remmen. Bovendien “springen” lichtmetalen wielen minder dan stalen wielen over bij het remmen, waardoor ze meer tractie hebben.

Corrosiebestendigheid

Staal roest, zelfs als het voorzien is van een beschermende coating. Bij het minste krasje kan er water onder de coating komen en begint het ijzer in het metaal te oxideren, waardoor roest ontstaat dat zich vervolgens verspreidt. Aluminiumlegeringen roesten niet, en wanneer aluminium corrodeert, ontstaat er aluminiumoxide – een meer beschermende laag. Maar strooizout vreet de aluminium oxide weg, dus overweeg ook om lichtmetalen velgen te poedercoaten.

Lees ook: 10 Voordelen van automatisering van bedrijfsprocessen